Štúdium digitálnych hier ? Od tohto roka realitou

16. apríla 2015, marosduplak, Nezaradené

Pod digitálnymi hrami si staršia generácia pravdepodobne predstaví  len akúsi zábavu pre deti, avšak toto odvetvie je rýchlo rozširujúcou sa časťou zábavného priemyslu, ktorá získava na popularite, a ktorá prináša veľké množstvo peňazí.  Fakt, že digitálne hry sa dostávajú do popredia si  uvedomili aj na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave, a preto už od budúceho akademického roka 2015/2016 otvárajú nový študijný program s názvom Teória digitálnych hier, ktorý bude na Slovensku jediný svojho druhu.

 

Prihlášky na študijný odbor sa budú predbežne podávať do 20. mája 2015. O možnosti poskytovať bakalárske i magisterské vzdelanie v oblasti teórie digitálnych hier už v nasledujúcom akademickom roku rozhodla vo svojom vyjadrení Akreditačná komisia.

Podľa slov dekanky Fakulty masmediálnej komunikácie, doc. PhDr. Dany Petranovej, PhD.,:

„Ide o unikátny študijný program. Digitálne hry sú na jednej strane mladým a nepreskúmaným objektom našej kultúry a spoločnosti, na druhej strane je herný priemysel dynamickou súčasťou mediálnej produkcie a výnosným segmentom zábavného priemyslu. Na potrebu jeho vzniku už dlhšie upozorňovali akademické elity z našej oblasti výskumu, privítali ho aj firmy, ktoré digitálne hry tvoria a distribuujú na medzinárodnej úrovni. Otvorenie študijného programu je zároveň reakciou na záujem študentov a uchádzačov o štúdium tejto atraktívnej oblasti, vysvetľuje dekanka.

Základné poznatky pri výučbe vychádzajú z oblasti masmediálnych štúdií, teórie manažmentu, marketingu, sociológie médií, psychológie, etiky či kultúrnych štúdií. 

 

Uplatnenie je široké

Podľa fakulty sa absolventi programu budú môcť uplatniť v spoločnostiach venujúcim sa produkcii hier či v marketingových alebo reklamných agenturách, pri tvorbe edukačných aktivít škôl, vzdelávacích firiem a agentúr.

Podľa slov dekanky, univerzita už teraz rokuje o spolupráci s firmami zaoberajúcimi sa produkcia a distribúciou digitálnych hier. Taktiež dodáva, že v týchto firmách už pôsobia absolventi fakulty.

 

 

Nový študijný odbor určite ponúkne niečo novátorské a inovatívne, niečo, čo sa  už o pár rokov stane neoddeliteľnou súčasťou našej spoločnosti a našej kultúry. Už teraz je vytvorenie tohto študijného odboru krokom vpred  a prináša vhodné podmienky pre rozvíjanie tohto segmentu. Záleží len od ľudí, či sa chytia tejto príležitosti a či sa chcú stať  toho súčasťou.