Založ si blog

Ako je to s vysokými školami ?

Ako je to na Slovensku s vysokými školami ? Väčšina z nás tam má po strednej namierené, avšak pri konkrétnom rozhodovaní už počúva z rôznych strán, že sú nekvalitné a  na niektoré sa ani neoplatí ísť.  Je to vôbec pravda alebo len mýtus ?

 

V súčasnosti máme na Slovensku 20 verejných, 3 štátne a 13 súkromných vysokých škôl a viac ako 4000 študijných programov. Áno, znie to ako veľa. Veľmi veľa. Snažíme sa teda spytovať našich známych a ich známych, ktoré sú  „dobré“, a ktoré zase nie, či sa nám tam a tam vôbec oplatí podávať prihlášku, a tak sa k nám dostávajú „iba“ osobné zážitky a skúsenosti, našich známych a ich známych. V slabších chvíľkach sa pozrieme aj na rôzne fóra a čítame príspevky od kadekoho, avšak tam sa dočítame iba negatívne komentáre asi ku každej jednej škole.  Môžeme sa ešte pozrieť na odborné hodnotenie vysokých škôl, ktoré každoročne vypracováva rankingová agentúra ARRA, avšak niekedy sa zdá, že si len robia srandu z humanitných fakúlt a vyzdvihujú zväčša tie technicky zamerané.  Ale niečo na tom asi predsa len bude.

V dnešnej dobe sa nám zdá aj to, že na vysokú školu prijmú už asi každého, a preto to vyzerá tak, že tá kvalita nejako upadá. Potvrdila to aj Akademická rankingová a ratingová agentúra (ARRA), ktorá sa aj v minulom roku zaoberala hodnotením fakúlt vysokých škôl. Z jej zistení vyplynulo, že počet prihlásených študentov od roku 2007 každý rok postupne klesá, z takmer 85 tisíc na 60 tisíc. Vlani bola prvýkrát prekročená hranica, pri ktorej bol počet prihlásených uchádzačov nižší ako plánovaný počet prijatých. Všetko nasvedčuje tomu, že tento klesajúci trend bude pokračovať aj v nasledujúcich rokoch. A tak vysoké školy prijímajú väčšinu uchádzačov, aby naplnili  počty. Vynára sa však aj otázka, či nie je lepšie zlúčiť niektoré vysoké školy a zvýšiť tak ich kvalitu.

Z vyššie uvedených faktov sa však dá vytušiť to, že niečo sa zmeniť musí. A to je práve zrušenie alebo zlúčenie niektorých vysokých škôl. Nie je to však jednoznačné, že zlúčením sa musí automaticky zlepšiť aj kvalita štúdia. Je to situácia, ktorou sa musia zaoberať kompetentní ľudia a prísť na nejaké komplexné riešenie. Zatiaľ sa však bohužiaľ nič nedeje.

 

Aj kvôli týmto okolnostiam má dnes už vysokoškolský titul menšiu hodnotu, ako to bývalo kedysi. Trend je dnes už taký, že ľudia s titulmi sú na úrade práce rovnako, ako ľudia so základnou školu. V dnešnej dobe vysokoškolský titul stále nie je garanciou toho, že prácu zoženieme hneď po vysokej škole a  bez problémov. Je teda potrebné na sebe neustále pracovať, či už sme na „kvalitnej“ alebo „nekvalitnej“ vysokej škole.

 

(zdroj:http://www.vysokoskolacidopraxe.sk/834-sk/je-na-slovensku-privela-vysokych-skol/)

Štúdium digitálnych hier ? Od tohto roka realitou

16.04.2015

Pod digitálnymi hrami si staršia generácia pravdepodobne predstaví len akúsi zábavu pre deti, avšak toto odvetvie je rýchlo rozširujúcou sa časťou zábavného priemyslu, ktorá získava na popularite, a ktorá prináša veľké množstvo peňazí. Fakt, že digitálne hry sa dostávajú do popredia si uvedomili aj na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave, a preto už od [...]

Rusko Ukrajina Putin výcvikové stredisko návšteva uarus

Dvaja ruskí vojaci sa priznali ku chladnokrvnej trojnásobnej vražde. Zabili starostku aj ich kolegu

26.04.2024 10:10

Páchatelia v snahe zamaskovať zločin telo poliali horľavinou a potom do domu vhodili granát, ktorého výbuch spôsobil požiar.

Andrej Danko, upratovanie Dúbravky,

Danko upratuje Dúbravku. Zaplatil pokutu tisíc eur a chce ukázať dôkaz o vylomenom zube

26.04.2024 09:26, aktualizované: 09:41

Danko sa zaviazal zametať Dúbravku potom ako v januári zdemoloval semafor a z miesta činu ušiel. Nájsť sa ho podarilo podľa olejovej škrvny.

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 10:15

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 4866x
Priemerná čítanosť článkov: 2433x

Autor blogu

Kategórie